Pankrelipaz (Ağızdan) Amilaz (AM-i-lase), Lipaz (LYE-pase), Proteaz (PROE-tee-ase)Kistik fibrozis, pankreatit veya sindirim bozukluğu olan hastalara besinleri sindirmesinde yardımcı olur. |
Creon , Pancreaze , Pertzye , Viokace , Zenpep |
Bu İlaç Ne Zaman Kullanılmamalıdır? Pankrelipaz, pankreatin veya domuz ürünlerine alerjik reaksiyon gösterdiyseniz bu ilacı kullanmayın. |
Bu İlaç Nasıl Kullanılır? Kapsül, Geciktirilmiş Salımlı Kapsül, Uzun Etkili Kapsül, Toz, Tablet, Kaplı Tablet - İlaçlarınızı belirtildiği şekilde kullanın. Size en uygun dozun bulunabilmesi için dozunuzun birkaç defa değiştirilmesi gerekebilir.
- İlacınızla birlikte bir bardak su için ve gün içinde bol miktarda sıvı tüketin.
- Doktorunuzun talimatlarına uygun olarak bu ilacı gıdalarla birlikte alın.
- Viokace™ tabletler, esomeprazol, lansoprazol, omeprazol, Nexium®, Prevacid® veya Prilosec® gibi proton pompa inhibitörü adı verilen mide ülseri ilaçları ile birlikte kullanılır.
- Kapsül açılırsa tozu solumaktan kaçının. Akciğerleriniz için tahriş edici olabilir.
- Kapsül veya tableti bütün olarak yutun. Ağzınızda erimesine izin vermeyin. Ezmeyin, kırmayın veya çiğnemeyin.
- Geciktirilmiş salımlı kapsülü bir bütün olarak yutun. Ezmeyin veya çiğnemeyin. Kapsül yutmak için çok büyükse kapsülü açın ve içeriğini hafif asidik gıdalara (elma püresi veya yoğurt) karıştırın. Karışımı hemen yutun. Çiğnemeyin. İçeriği süt gibi alkali gıdalar veya sıvılar ile karıştırmayın.
- Geciktirilmiş salımlı kapsül bebeklere verildiğinde doğrudan ağız içine konabilir. Kapsül aynı zamanda açılabilir ve içeriği çok az miktarda hafif gıdalarla (elma püresi gibi) karıştırılabilir. İçeriği anne sütü veya mama gibi alkali gıdalar veya sıvılar ile karıştırmayın.
- Tozu yemeklerle birlikte alın. Tozu solumaktan kaçının. Akciğerleriniz için tahriş edici olabilir.
- Doktorunuzun özel diyetler hususundaki talimatlarını dikkatle izleyin.
- Bu ilaç, İlaç Kılavuzu ile birlikte gelmelidir. İlaç Kılavuzunuz yoksa kopyasını eczacınızdan isteyin.
|
Kaçınılması Gereken İlaçlar ve Gıdalar: Reçetesiz ilaçlar, vitaminler ve bitkisel ürünler dahil herhangi bir ilaç kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışın. - Demir takviyesi veya demir içeren vitaminler alıyorsanız mutlaka doktorunuza söyleyin.
|
Bu İlacın Kullanımıyla İlgili Uyarılar: - Hamileyseniz veya emziriyorsanız ya da böbrek sorunları, damla hastalığı, kan veya idrarda yüksek ürik asit (hiperürisemi veya hiperürikozüri), ciddi pankreas hastalığı veya bağırsak sorunlarınız varsa mutlaka doktorunuza söyleyin. Kapsülleri yutmakta güçlük çekiyorsanız veya kan şekeri düzeylerinde sorun öykünüz varsa doktorunuza söyleyin.
- Anormal veya şiddetli mide ağrısı, kabızlık, bulantı veya kusmanız varsa derhal doktorunuza danışın. Bunlar fibrozan kolonopati adı verilen nadir ama ciddi bir bağırsak bozukluğunun belirtileri olabilir.
- Laktoz intoleransınız varsa doktorunuza söyleyin. Viokace™ tabletler laktoz içerir ve bu durumu kötüleştirebilir.
- Bu ilaç domuz pankreasından üretilir. Domuz organlarından yapılan ilaçlardan virüs bulaşma riski son yıllarda önemli derecede azalmıştır. Bunun nedeni, bu ilaçların üretimi sırasında yapılan testler ve belirli virüsler için yapılan zorunlu testlerdir. Risk düşük olsa bile bu konu ile kaygılarınız varsa doktorunuzla konuşun.
|
Bu İlacı Kullanırken Ortaya Çıkabilecek Olası Yan Etkiler: Aşağıdaki yan etkilerden herhangi birini fark ederseniz hemen doktorunuzu arayın: - Alerjik reaksiyon: Kaşınma ya da kurdeşen, yüzünüzde veya ellerinizde şişlikler, ağzınızda ya da boğazınızda şişkinlik veya karıncalanma, göğüste sertlik, nefes almada güçlük
- Eklem ağrısı
- Şiddetli mide ağrısı, şişkinlik, kabızlık, ishal, bulantı veya kusma
- Ayaklarınızda veya bacaklarınızın alt kısımlarında şişlik
Burada bahsedilen nispeten daha az ciddi yan etkileri fark ederseniz doktorunuzla konuşun: - Öksürük
- Baş ağrısı
- Hafif ishal veya mide bozulması
- Burun kanamaları
|
Bu ilaçtan kaynaklandığını düşündüğünüz başka yan etkiler de yaşıyorsanız doktorunuza söyleyin. Yan etkiler hakkında tıbbi yardım için doktorunuzu arayın. Yan etkileri, 1-800-FDA-1088 numaralı telefondan FDA'ya (Gıda ve İlaç Dairesi) bildirebilirsiniz |